Feed on
Posts
Comments

Som de fleste ved, er et tema for min fortsatte malerudvikling at sikre spontaniteten i et maleri ved at undgå at nusse for meget og rette smådetaljer, så maleriet “dør”. Det er forbandet svært at vurdere, hvor et billede er færdigt, for der er jo altid noget man liiige kan gøre bedre. Og i forsøget på “bessermachen” gør man maleriet dårligere. Den indre kritiker skal dæmpes, så man ikke piller for meget ved detaljerne. Når det så er sagt, så er der jo masser af detaljeviden, som netop kan være med til at løfte et maleri. Det er noget med balance mellem magi og en magister, men herom senere.

IMG_1850

IMG_1860

IMG_1872

Jeg har netop været på en uges højskoleophold på kurset “Maleri – i farvernes verden” på Borups Højskole med billedkunstneren Bjørn Kirk. Til trods for at jeg havde ferie, var det en hård uge. Mærkeligt som hjernen har svært ved at omstille sig til at tage ny lærdom ind.  

De første 2 dage var der undervisning i farvelære, dybdekendetegn m.m. og øvelser med at male stilleben. Disciplinen Stilleben/Nature Morte er bestemt ikke min yndlingsbeskæftigelse og eftersom opstillingerne havde til formål at øve dybde med farverige draperinger over kasser på kryds og tværs, så var baggrunden ofte mere kompliceret end objektet. Det var svært at give sig hen til denne øvelse.

Onsdag var hele holdet på Louisiana og så og diskuterede bl.a. udstillingen af Peter Doig. Torsdag formiddag malede vi lige hvad vi havde lyst til og jeg kastede mig over mine elskede landskaber og forsøgte at anvende den tilegnede viden om farver og dybde. 

Om eftermiddagen var vi på Den Hirchsprungske Samling og så kvindelige kunstnere som Anna Ancher og Marie Krøyer udover selvfølgelig en masse guldaldermalerier samt Skagensmalere. Krøyer og hans lys er helt fantastisk, men især Anna Ancher var også dygtig til at fange lyset og gøre det helt stofligt.

Torsdag aften kastede vi os alle over vores malerier igen og fortsatte om fredagen med at male. For mit vedkommende endte det med tre landskaber, hvoraf et mere havde karakter af et forsøg på spontanitet. Jeg havde nævnt, at jeg gerne ville forsøge at stoppe maleriet, mens det fortsat er spontant. 

Bjørn Kirk og jeg diskuterede en del, hvorfor jeg bliver ved med at nusse detaljer og hele tiden ville rette. Konkret handler det jo om, at jeg ikke synes maleriet er færdigt, mens andre mener det er færdigt. Min erkendelse på højskolekurset er, at jeg skal være mere bevidst om” at slutte, mens legen er god”, men nogen facitliste på, hvornår et maleri er færdigt, findes nok ikke. Dog mener Bjørn Kirk, at jeg skal male, indtil mit “flow” stopper, for så burde det være færdigt. Han mente også, at jeg burde male udendørs, for på denne måde at skulle gøre sit maleri færdigt under tidspres, inden solen flytter sig for meget eller lysforholdene ændrer sig.

rapsmark gedser odde 2015 spanien lotte

Og nu til det om magien og magisteren. Fredag aften holdt forfatteren Kim Leine foredrag om sit forfatterskab om Grønland m.m. (bl.a. Profeterne i Evighedsfjorden og Afgrunden). Kim Leine nævnte, at han havde en magiker siddende på den ene skulder og en magister siddende på den anden. Magikeren fik Kim til at skrive, så det sprøjtede, men bagefter måtte magisteren ind og tilrette for at bl.a. historiske fakta i historien var korrekte. Jeg føler lidt, at jeg også har disse to siddende på mine skuldre og jeg tror ikke, at jeg kan smide magisteren helt ad pommern til.

Målet må være at blive så dygtig, at teknik m.m. bare sidder på rygmargen og ikke skal hentes frem som en magister, der korrekser. Højskolekurset har givet mig en masse teknik og viden, – også om mig selv, og dette vil jeg bruge aktivt fremover. Og så har jeg fået blod på tanden og har netop meldt mig til et ugekursus i april 2016 i landskabsmaleri på Kunsthøjskolen på Ærø.

Men alt skal ikke være kurser – nu har jeg to udstillinger foran mig. Dels Åbne Atelierdøre i Guldborgsund 8-9. august, dels udstilling i Friluftsrådet fra august til december. Der er fernisering i Friluftsrådet d. 20. august kl. 15-17, men mere herom om nogle dage.

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: